tiistai 21. syyskuuta 2010

Orpopoika Oliver!

Oliver Twist on Charles Dickensin kirjoittama romaani orvoksi jääneestä pojasta nimeltään Oliver Twist. Romaanin alkuperäisteos julkaistiin vuonna 1838 ja suomennos julkaistiin vuonna 1896. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun Lontooseen. Kirjasta on myös tehty elokuvamusikaali Oliver!, elokuva Oliver Twist, animaatioelokuva Oliver ja kumppanit, sekä TV-sarja.

Tuntematon nainen synnyttää lapsen ja kuolee lapsen synnyttyä. Lapselle annetaan nimeksi Oliver Twist ja hän joutuu orpokotiin, sillä kukaan ei ottanut häntä huostaansa. 9 vuoden ikäisenä Oliver siirretään köyhäinkotiin, josta hautausurakoitsija Mr. Sowerberry ottaa Oliverin töihin oppipojakseen. Kurjuus kuitenkin jatkuu ja hautaustoimistokin osoittautuu täysin sietämättömäksi paikaksi elää. Oliver karkaa ja suuntaa kohti Lontoota.

Lontoossa Oliveria vain vähän vanhempi poika, Charley, ottaa Oliverin suojatikseen ja esittelee tämän poikajoukon johtajalle, Faginille. Fagin ottaa Oliverin huostaansa, mutta hetken Oliverin ollessa rämäisessä talossa joukollisen suurinpiirtein samanikäisten poikien kanssa, hänelle selviää, että kyse on taskuvarasryhmästä. Lapset siis varastelevat sen tähden, että saisivat asua Faginin luona.

Oliver jää virkavallalle kiinni rötöstelystä, mutta oikeudenkäynnissä käy Oliverin kannalta hyvin ja hän päätyykin rikkaan miehen Mr. Brownlowin huostaan elämään parempaa elämää. Tätä ei kestä kuitenkaan pitkään, sillä Fagin ja hänen pahamaineinen rikoskumppaninsa Bill Sykes lähettää Nancy nimisen naisen etsimään Oliver takaisin ja näin tapahtuukin.

Nancy kuitenkin katuu tekoaan ja kertoo myöhemmin Mr. Brownlowille missä Oliver on ja kenen luonaan. Fagin oli lähettänyt Nancyn perään vakoilemaan Charleyn. Charley kertoo Faginille ja Bill Sykesille, että Nancy paljasti heidän ja Oliverin olinolonsa. Tästä Bill suuttuu todella pahasti ja tappaa Nancyn erittäin raa'lla tavalla, lyömällä kävelykepillään Nancya päähän. Tästä Bill etsintäkuulutetaan. Yrittäessään virkavaltaa pakoon hän hirttäytyy. Fagin pidätetään ja lopulta Oliver pääsee taas Mr. Brownlowin huostaan.

Kirja oli kielletty, koska ryhmä juutalaisia vanhempia Brooklynissä, New Yorkissa, vuonna 1949, hyökkäsi teoksen juutalaiskuvaa vastaan; se esittää stereotyyppisen juutalaisen mestaririkollisen Faginin, jota ryhmä piti epäsopivana myöhemmille high school -luokille.

Oma lukukokemukseni oli kerrassaan mahtava, sillä kirja oli  ehkä paras minkä olen ikinä lukenut. Jännitystä riitti ja kirja ei ollut ns. puuduttavaa lukemista, vaan lukeminen oli mukavaa ja antoisaa. Dickensin nerokkaasti keksimä tarina ja tapa kertoa se oli suuri osa tämän mahtavan kokonaisuuden takana. Kirja ei ollut lainkaan tylsä missään vaiheessa vaan into lukemiseen jatkui alusta loppuun. Kirjassa oli paljon väkivaltaa erityisesti kohdistuen itse Oliveriin ja tarina oli myös hyvin traaginen. Ajattelin, lukiessani kirjaa, minkälaista elämä olisi Oliverina. Voin kertoa, että en itse haluaisi olla hänen kengissään. Tämä herätti tunteita ja ajatuksia paljon.

Katsoin joskus pienempänä yhden jakson kyseisestä kirjasta tehdyn TV-sarjan yhden jakson ja siinä muistaakseni oli väkivalta sensuroitu hieman enemmän pois kuin kirjassa, sillä kirjassa kaikki tapahtumat oli hyvin tarkkaan selitetty ja pystyi vain mielessään saada käsityksen siitä väkivallasta kirjan tapahtumissa. Haluaisin myös kirjan perusteella nähdä Oliver Twist elokuvan tai musikaalin.

8 kommenttia:

  1. Moi Aleksi!

    Kirja-arvostelusi oli jättebra ja oli kiva kun kerroit juonesta niin tarkasti :D Olis ollut kiva, että olisit kertonut itse kirjaislijasta vähän enemmän, mutta kaikin puolin tosi hyvä :)

    VastaaPoista
  2. Olen nähnyt elokuvan kirjasta sekä myös piirrosversion. Kirjan tapahtumat ovat minusta surullisia ja elokuvaa katsoessa poikaa käy sääliksi. Itse en ymmärrä miksi kirja oli kielletty, koska minusta siinä ei ollut mitään minkä olisi voinut sensuroida pois. Kirja-arvostelusi oli hyvä ja kerroit asiat selkeästi.

    VastaaPoista
  3. Olen lukenut Oliver Twistin ja itsekin ihmettelen miksi se oli kielletty. On totta, että siinä oli väkivaltaa, mutta itse en kieltäisi kirjaa. Ehkäpä juuri siksikään, koska se on hyvä! Kirja-arvostelusi oli hyvä ja kiinnostava, ja kuvasit kirjaa hyvin. Oli myös kiva lukea omia mielipiteitäsi ja ajatuksiasi kirjasta :)

    VastaaPoista
  4. Kirja-arvostelusi oli todella mielenkiintoisesti kirjoitettu ja melko selkeää luettavaa. En ole koskaan lukenut kyseistä kirjaa joten oli kiva kun juoni oli selitetty niin tarkasti. Olen nähnyt kyseisestä kirjasta tehdyn animaatioelokuvan, mutta kirja-arvostelusi perusteella se on melko erilainen kirjaan verrattuna. Olisi siis kiva nähdä edes Oliver Twist elokuva! (: Mielestäni syy kirjan kieltämiseen oli melko tyhmä.

    VastaaPoista
  5. Nii oha toi nyt iha turha toi kielto homma täs kirjas..

    VastaaPoista
  6. Kerrot juonen selkeästi. Kerro vielä, miten Oliverin oikea henkilöllisyys selviää ja miten se vaikuttaa hänen elämäänsä.

    Hienoa, että innostuit kirjasta. Luulisin, että pitäisit muistakin Dickensin teoksista. Joitain Dickensin tekstejä on ladattavissa ilmaiseksi suomen kielelläkin Projekti Gutenbergista. Ja monista on tehty elokuvia tai tv-sarjoja. Ennen joulua kannattaa lukaista ainakin Saiturin joulu. Muistaakseni Roope-setä on saanut englanninkielisen nimensä juuri tästä tarinasta.

    Ota tosiaan selkoa itse kirjailijastakin. Aika vaiheikasta ja värikästä oli miehen oma elämäkin, jos toki kirjatkin.

    VastaaPoista
  7. Hyvä Aleksi!
    Jäbältä löytyy sitä diippiä analyysiä oikein roppakaupalla.
    Harmi että Charles Dickensin tuotanto on hieman ohi nukuttu, mutta hienot läpät sait kirjotettua.

    VastaaPoista
  8. Itseasiassa Fagin lähettää Noah Claypolen Nancyn perään, joka sitten vakoilee tätä. Ja Nancyn Bill tappaa pistoolilla ja nuijalla lyöden.

    VastaaPoista